torstai 25. syyskuuta 2014

Tuulet Etelämantereella



Planetaariset tuulet ovat maapallon pinnalla ja ilmakehän alimmassa kerroksessa noin kymmenen kilometrin paksuisessa troposfäärissä esiintyviä laajamittaisia ja pysyviä tuulia. Napa-aluilta puhaltavat tuulet kääntyvät voimakkaan coriolisilmiön vuoksi itätuuliksi. Niinpä Etelämanner sijaitsee itätuulten vyöhykkeellä.

Tuulet
Sisämaasta rannikolle suuntautuvat kovat tuulet ja myrskyt ovat säätilalle yleisiä. Etelämantereella saattaa esiintyä päiväkausia kestäviä kovia lumimyrskyjä joiden nopeus yltää keskimäärin jopa 150 km/h, puuskissa jopa 190 km/h, suurin mitattu nopeus on 316,8 km/h. Nämä ovat ankarampia koko maapallolla. Ne johtuvat pääosin siitä, että Etelämanner sijaitsee napa-alueiden korkeapaineessa. Sen yllä olevasta korkeapaineesta syöksyy ilmaa Etelämannerta kiertäviin voimakkaisiin matalapaineisiin. Nämä matalapaineet usein aiheuttavat ankaria myrskyjä sitä ympäröiville vesialueille. Etelämanner on siis napa-alueiden korkeapaineessa. 



Napa-alueilla, jonne auringon säteily tulee vinosti, kylmä ilma painuu kohti maan pintaa ja sinne muodostuvat pysyvät napa-alueiden korkeapaineet.


Auringon säteilyn tulokulma

Mannerjäätiköiden laskutuulet ovat hyvin voimakkaita puhaltavia laskutuulia. Niitä kiihdyttävät näiden mantereiden lähelle olevat matalapaineet, jotka imevät kylmää ilmaa kapeiden lakusolien läpi.

Jäätikön reunalla noin 1 200 metrin korkeudessa lämpötilaa nostavat veden läheisyys ja föhn-ilmiön takia lämmenneet katabaattiset tuulet. 


Talvella Etelämantereella puhaltaa katabaattiset tuulet eli valumatuulet. Katabaattisen tuulen synnyn edellytyksenä on ulossäteilyn aiheuttama ilman jäähtyminen. Ulossäteily on voimakasta varsinkin korkeissa vuoristoissa, kukkuloilla tai korkealla olevilla jäätiköiden laella yöllä. Kylmä laskutuuli syntyy, kun ilma viilenee ja tihenee. Tiheämpi ja raskaampi ilma valuu kiihtyvällä liikkeellä vuoren rinnettä alas. Ilmiötä edistää vuoren päällä oleva korkeapaine ja vuoren alapuolella oleva matalapaine. Jos vuoren alla on meri, tuulta vahvistaa maatuuli-ilmiö, jossa maalla oleva kylmä ilma laskeutuu alas ja syntyy korkeapaine josta tuulee merellä olevaan matalapaineeseen. 


Föhn-ilmiössä kostea ilma nousee ylös vuoren rinnettä ja sen sisältämä vesihöyry tiivistyy vesipisaroiksi. Tiivistymisessä vapautuu lämpöä ja siksi nouseva ilma jäähtyy. Vuoren ylittänyt kuiva ilma lämpenee, kun se laskeutuu alas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti