torstai 25. syyskuuta 2014

Jäätikön virtauksia



Jäätikön virtausta

Virtaus mannerjäätikön keskustassa on noin 1 metri vuodessa. Sen nopeus vaihtelee muutamista kymmenistä metreistä pariin kilometriin vuodessa. Keskimäärin se on vuodessa 100-200 metriä vuodessa. Lambertin jäätikkö virtaa alkupäästä 230 metriä vuodessa ja 300 kilometrin päässä merellä olevassa kielekkeessä kilometrin vuodessa. Nopein näistä on Shirasen jäätikkö, se virtaa vuodessa kaksi kilometriä. Etelämantereen jää virtaa hitaasti, mutta nopeus kiihtyy reunoja kohti. 

Virtaus alueilla jää on erittäin railoisaa ja vaikea kulkuista. Lumettomilla alueilla tuuli puhaltaa kasaantuneet lumet pois. Pöly ja hiekka edistävät lumen sulamista.
Jään virtaus johtuu siitä, kun jää muuttuu sitkaksi ja siirappimaiseksi suurissa paineissa, jotka syntyvät jäätikön omasta painosta. Sen virtaus synnyttää jäätikön pintaan vaarallisia ja syviä railoja.

Jään alla on järviä ja sulaa vettä. Suurin niistä on Vostok. Se on oletetusti makeavetinen järvin, joka sijaitsee neljä kilometriä paksun jääkerronsen alla itäisellä puolella Gamburtsevin vuoriston kupeessa. Nimen se on saanut sen päällä sijaitsevan venäläisen Vostok-tutkimusaseman mukaan. Se on maapallon suurin tutkimaton järvi. Pinta-alaa sillä on 14 000 km² ja syvimmillään se on noin 1 000 metriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti