torstai 25. syyskuuta 2014

Etelämantereen merivirrat



Merivirtojen kartta
Pysyviä valtamerten pintakerrosten liikkeitä kutsutaan merivirroiksi. Niiden syvyys on yleensä noin sata metriä ja leveys voi olla jopa satoja kilometrejä.Merivirta on valtameressä tapahtuva virtaus, jossa pintavesi liikkuu eteenpäin tai liikkuu pystyvirtauksena painuen alaspäin. Ne jaetaan kylmiin ja lämpimiin virtauksiin niiden kuljettaman veden ja vastaavalla leveyspiirillä vallitsevan meriveden lämpötilan mukaan.
 

Merivirrat syntyvät veteen vaikuttavien voimien vaikutuksesta. Tällaisia voimia ovat Maan pyöriminen, tuuli, lämpötila- ja suolaisuuserot, sekä vuorovesivoima ja jäävuorien laajeneminen. Kun tuuli puhaltaa kauan samaan suuntaan, se saa ensin valtameren pintakerroksen liikkeelle. Vähitellen liike vaikuttaa yhä syvempään vesimassaa, jopa kilometrin syvyyteen. Virtausten suuntaan vaikuttavat tuulen suunnan lisäksi coriolisilmiö ja merenpohjan ja rannikon muodot. 


Syvänmerenvirtausten kartta
Syvänmeren pystyvirtauksissameri vesi liikkuu pystysuoraan, joko alas kohti pohjaa tai ylös kohti pintaa. Syitä meri veden vajoamiseen on pintaveden tiheyden kasvu. Tiheys kasvaa, kun vesi kylmenee tai sen suolaisuus kasvaa. 

 Napa-alueilla meren pintaosien suolaisuus voi kasvaa, kun vesi muuttaa muotoaan. Kun merivesi jäätyy, siitä jäätyy vain sen liuotin osa eli suolaton vesi. Tästä syystä jäätyminen lisää meriveden suolaisuutta ja tiheämpänä se alkaa vajota. Antarktiksen ympärillä siis kiertää syvänmeren virtaus. 


Kylmät merivirrat viilentävät ja kuivaavat rannikoiden ilmastoa. Se johtuu siitä, että kylmän merivirran alueella haihtuminen on vähäistä, ja ilmassa on siten vähän kosteutta, koska kylmä ilma ei kykene pitämään sisällään suurta määrää kosteutta, vesihöyry tiivistyy vesipisaroiksi jo merellä. Siksi kylmän merivirran päällä on usein sumua ja tihkusateita. Eikä kosteutta näin ollen riitä rannikolle asti. Näin kylmiä merivirtoja ympäröivillä rannikoille virtaa hyvin kuivaa ilmaa ja sinne muodostuu aavikoita. 



Länsituulten virta on Antarktista ympäröivissä merissä lännestä itään kiertävä kylmä merivirta, joka kiertää päättymättömänä kehänä Antarktiksen ympäri. Länsituulten virta eristää Etelämantereen globaalista lämmönkierrosta pitäen yllä sen hyistä ilmastoa. Länsituulten merivirta on maailman voimakkain merivirta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti