torstai 25. syyskuuta 2014

Endogeeniset ilmiöt Etelämantereella


Litosfääriilaatat
Etelämanner sijaitsee kokonaan Antarktiksen litosfäärilaatalla. Joskus se on sijainnut aivan litosfäärilautan reunamilla, mutta ajan myöten se on irtautunut Gotwananmantereesta litosfäärilaattojen liikkuessa eri suuntiin. Tässä tapahtumassa syntyi ensiksi lohkovuoristoja ja ajan mittaan uusi meri avautui, joka jälkeen valtameren keskiselänne on vain laajentunut. Tämän takia Etelämanner sijaitsee nykyisellä paikallaan. 


Etelämantereella on siis endogeenisista ilmiöitä johtuneita poimuvuoristoja ja tulivuoria. Korkein poimuvuoristo on Mount Visto ja sen korkeus on 5 139 metriä ja korkein tulivuori on Erebus 3 795 metriä. Erebus on ainoa toimissa oleva tulivuori, mutta se on elänyt jo hiljais eloa todella kauan. 

Erebus tulivuori

Antarktiksen niemimaa, joka alkaa Länsi-Antarktiksesta rajoittuu lännessä Belleingshausen mereen ja idässä Weddellinmereen koostuu rikkinäisistä ketjuista vuoria ja muista saarista. Sitä pidetään Andien jatkeena ja onkin arveltu, että se koostuisi useista vuorista jos jää poistettaisiin. 


Kovimmat maanjäristykset saattavat ylettyä Antarktiksen litosfäärilautan reunamilta Etelämantereelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti