torstai 25. syyskuuta 2014

Etelämantereen jakaminen



Etelämantereen jakaminen
Etelänavan sijaitessaan keskellä Etelämannerta, ei ole itsestään selvyys mitä osaa sanotaan mantereen itä- ja mitä sen länsiosaksi. Vain sellaista aluetta jolla ei ole napaa tai se ei kierrä mitään, voidaan itä- ja länsilaita yksiselitteisesti määritellä.


Etelämantereen sisään työntyy kaksi merenlahtea, Rossinmeri ja Weddellinmeri. Ne ulottuvat melko lähelle etelänapaa ja jakavat mantereen kahteen selvästi erottavaan osaan. Nämä jakavat mantereen selkeästi kahteen osaan, Itä- ja Länsi-Antarktikseen.

Weddellinmeri sijaitsee Atlantin kohdalla ikään kuin sen jatkeena, ja mantereen molemmat osat on nimetty sen mukaan kummalla puolella Weddellinmerta ne sijaitsevat. Greenwichistä luettuna Länsi-Antarktis on kokonaisuudessaan läntisillä pituusasteilla, sillä 180º pituuspiiri kulkee Rossin meren poikki. 

Länsi-Antarktis työntyy navalta kohti Tyyntä merta ja Etelä-Amerikkaa, suurempi Itä-Antarktis taas työntyy navalta kohti Afrikkaa, Intian valtamerta ja Australiaa. Rossinmerta käytettäessä lähtökohtana nimitykset olisivat päinvastaiset. 

Myös Länsi- ja Itä-Antarktisen voisi määritellä tarkemmin Transantarktisen vuoren mukaan. Nämä vuoret koostuvat useista erillisistä nimetyistä vuorijonoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti