torstai 25. syyskuuta 2014

Etelämantereen valaistusvyöhykkeet



Maassa on vyöhykkeitä, jotka saavat eri määrän Auringon valoa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina, Maan pyöreän muodon ja akselikulman takia. Näitä vyöhykkeitä kutsutaan valaistusvyöhykkeiksi. 


Valaistusvyöhykkeet
Maapallo jaetaa kolmeen valaistusvyöhykkeeseen. Näiden rajoina toimivat napapiirit ja kääntöpiirit. Kääntöpiirien välistä vyöhykettä päiväntasaajan molemmin puolin kutsutaan tropiikiksi. Tropiikissa valon ja Auringon määrä on läpivuoden tasainen. Napoja päin mentäessä valon ja Auringon määrät vaihtelevat suuresti. 


Etelämanntereella on päinvastaiset vuorokauden- ja vuodenajat kuin Suomessa. Tämä johtuu siitä, että Etelämnner on maapallon vastakkaisella puolella Eteläkalotilla. Eteläinenkalotti sijaitsee 66.5ºS leveyspiirin eli eteläisen napapiirin sisällä. 


Eteläiselläkalotilla vuodenaikojen vaihtelu on kaikista suurinta. Eteläisellä napapiirillä on talvella kaamos, jolloin Aurinko ei nouse lainkaan ja kesällä yötön yö. Teoriassa napapiirillä on yksi kaamospäivä ja yksi yöton yö. Ne pitenevät sitä mukaa mitä lähemmäs napaa mennään. Äärimäinen tilanne on aivan Etelänavalla, jossa kaamos kestää puolivuotta ja yötön yö seuraavan puolivuotta. Vaikka Aurinko ei kaamoksen aikaan nouse horisontin yläpuolelle, se ei kuitenkaan merkitse täydellistä ympärivuorokautista pimeyttä. Päivällä on usean tunnin mittainen hämäräaika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti