torstai 25. syyskuuta 2014

Aikavyöhykeetön maailma



Etelämanner karttapallolla
Etelämanner on yksi maapallon mielenkiintoisimmista paikoista aikavyöhykkeiden osalta, sillä teknisesti se kattaa kaikki 24 eri aikavyöhykettä.


Aikavyöhyke on maapallon alue jolla käytetään samaa aikaa. Ne myötäilevät sunnilleen 15 pituusastetta leveitä mielikuvituksellisia vyöhykkeitä. Käytössä olevat rajat kumminkin ovat loppu peleissä ihmisten sopimia. Ihmisten sopimat aikavyöhykkeiden rajat myötäilevät valtioita, paitsi Venäjä, USA ja Kanada ovat poikkeuksia. Jotka asettuvat monien eri vyöhykkeiden alueille. Rajat näissäkin paikoissa noudattavat kumminkin yhteisiä osavaltio- tai muita hallinnollisia rajoja. 


Aikavyöhykkeet määritellään suhteellisena nollameridiaaniin, joka kulkee Greenwichin kuninkaallisen observatorion läpi Lontoossa Britanniassa. Tästä paikasta katsottuna itään päin mentäessä aikavyöhykkeet kasvavat (+1 → +12). Länteen päin mentäessä taas vuorostaan aikavyöhykkeet taas pienenevät (-1 → -12). 


Etelämantereella käytetään UTC-3 aikavyöhykettä, joka on tosin käytössä vain Grahaminmaalla. Grahaminmaa on Etelämantereen pohjoiseen Etelä-Amerikan suuntaan kohti työntyvä pitkä ja kapea Antarktiksen niemimaan kärki- eli pohjoisosa. 


Tosin vierailevat tutkijat käyttävät aina sitä aikavyöhykkeen aikaa missä heidän tukikohtansa on. Kuten Vostokissan tutkimusasemalla UTC+6 aika

vyöhykettä. Tai jotkut jopa käyttävät oman kotimaansa aikavyöhykettä käytännön syistä.


Kellon ollessa Greenwichillä 12.00 Etelämantereella Grahaminmaalla kello on silloin 09.00 kun taas Vostokissan tutkimusasemalla kello on samaan aikaan 18.00, toisaaltahan jossain päin Etelämannerta löytyy paikka missä kellon yhtä paljon kuin Greenwichillä. 


Greenwichillä kellon ollessa 12.00 Suomessa kello olisi 14.00, mutta myös jossain päin Etelämannerta kello on myös 14.00 niin kuin Suomessa.


Eli toisin sanoen Etelämantereelta löytyy kaikki aikavyöhykkeet kuten aikaisemmin ylhäällä luki. Virallisesti Etelämantereella ei ole muuta aikavyöhykettä kuin Grahaminmaalla (UTC-3). Tämä ei ole kuitenkaan ongelma varsinaisesti, sillä siellä ei ole myöskään vakituista asutusta. 

Aikavyöhykkeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti