torstai 25. syyskuuta 2014

Etelämanner - Antarktis



Etelämanner kylmin, tuulisin, kuivin ja korkein manneralue. Tämä maapallon eteläisinmaanosa on ainut maanosa jossa ei ole yhtään vakituista asukasta tai ainuttakaan valtiota. Se jaetaan usein läntiseen ja itäiseen Etelämantereeseen. Sen pinta-ala on 14 000 000 km² jolloin se sijoittuu viidenneksi suurimmaksi maanosaksi Aasian, Afrikan, Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan jälkeen.

Etelämantereen sijanti maapallolla


 98 % alueesta on mannerjäätikön peitossa. Vaikka siellä ei ole vakituista ihmisasutusta, siellä kumminkin käy joka vuosi noin 1 000 – 5 000 ihmistä tekemässä tutkimusta tutkimusasemilla ympäri maanosaa. Muuta asutusta sieltä kyllä löytyy, mutta vain todella hyvin kylmään sopeutuneet kasvit ja eläimet pystyvät asumaan siellä, kuten pingviinit, eväjalkaiset, sukkulamadot, karhukaiset, punkit, mikro-organismit ja joitkin tundra kasvit pystyvät elämään siellä. 


Antarktis on yhteisnimitys napamantereelle ja sitä ympäröiville saarille. Tämä alue sijaitsee lähes kokonaan eteläisen napapiirin etelä- ja sisäpuolella sekä kokonaan 60° eteläisen leveyspiirin etelä- ja sisäpuolella. 60° leveyspiiri rajaa alueen, jota vuonna 1959 allekirjoitettu Antarktiksen sopimus koskee. 


Etelämantereen koordinaatit ovat: 90° 0’ 0’’ S, 0° 0’ 0’’ E

Etelämanner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti