torstai 25. syyskuuta 2014

Etelämantereen sateet



Etelämantereen kylmän ilmaston johdosta siellä sataa erittäin vähän. Sade määräät vaihtelevat paikoittain etäisyydestä rantaan, pinnanmuodoista ja vuoden aikaan riippuen. Ilma on kylmyyden vuoksi erittäin kuivaa: vuoden aikana sataa noin 150-350 millimetriä, sisämaassa vain noin 50 metriä.


Keskisademäärä on 120-150 millimetriä, minimi on 10 millimetriä ja rannikolla 500 millimetriä paikoittain. Laajalla alueella keskustassa saattaa sataa vain 20-30 millimetriä. Etelämantereen ilma sisältää hyvin vähän vesihöyryä, noin miiljoonasosan päiväntasaajan määrästä, mutta suhteellinen kosteus kylmyyden takia on 70%. 


Vuoristoiden taakse ja mantereiden keskiosiin sekä rannikolle, joiden edustalla kulkee kylmä merivirta voi muodostua vähä sateisia aavikoita. 


Jäänreuna
Rannikoilla paikoittain sataa enemmän, koska korkeat jäätikön reunamat ja vuoristot meren rannalla pakottavat kostean tuulen kohoamaan ylöspäin jolloin ilma kylmenee ja ei voi pitää kosteutta yhtä paljoa kuin matalammalla joten kosteus tiivistyy pisaroiksi ja sataa maahan, tällaista sadetta kutsutaan ortografiseksi sateeksi. Tuuli jatkaa matkaansa vuoren toisella puolella rinnettä alas kuivana tuulena. Tästä syystä vuoristoiden taakse syntyy vähä sateisia aavikoita.
Orgonofinen sade


Etelämantereen keskiosassa sataa talvella enemmän kuin kesällä, sillä ilma on silloin kylmempää ja ei pysty pitämään vesihöyryä samaa vertaa kuin kesällä.


Kesällä rannikolla sataa hieman enemmän kuin talvella, koska auringon säteily lämmittää jäätikköä ja haihduttaa siitä sulanutta vettä. Kostea ja lämmennyt ilma kohoaa ylöspäin ja taas kylmetessä kosteuden pito kyky huononee, jolloin vesihöyry tiivistyy pisaroiksi ja alkaa sataa. Tätä sadetta kutsutaan konvektiosateeksi. 


Sateissa on myös vuoden aikaista vaihtelua koska maapallon ilmanpainevyöhykkeet siirtyvät vuoden aikojen mukaan pohjois-eteläsuunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti